VARGA ZOLTÁN

 

Varga Zoltán Debrecenben vitára hívja ki Kósa Lajost

Ha Debrecen megbuktatja Kósát, az ország biztosan elzavarja Orbánt is

 
Varga-Zoltan.jpg

Szó sincs arról, hogy Kósa Lajos be lenne betonozva a hatalomba, ellenkezőleg, nagyon könnyen előfordulhat, hogy Hajdú Bihar 1. számú szavazókörzete, vagy ha jobban tetszik, Debrecen város kiszavazhatja, és vele a Fideszt is a hatalomból – mondja a Demokratikus Koalíció helyi képviselője. Varga Zoltán szerint, ha már négy éve is létrejött volna az ellenzéki összefogás, akkor az ős-fideszes Kósa – miután a választók felének szavazatát sem kapta meg – már nem lehetne tagja a magyar törvényhozásnak. Vagyis Kósa Lajos kevesebb szégyent tudna hozni a városra. Varga szerint az ellenzék ma készen áll arra, hogy a cívisvárost felszabadítsa a több, mint húsz éve tartó Fidesz-uralom alól, ámbár a közvélemény kutatások ma még fideszes előnyt mérnek.

„Legyen már elég a Fidesz rémuralmából!” – idézi a debreceni főutcán gyakran hallott szlogent Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció képviselője. Az elégedetlenség nagynak tűnik, de az ellenzék nem dőlhet hátra. Ez komoly hiba lenne egy billegő körzetben. A kormány ugyanis idő előtt csúnya, lejárató kampányba kezdett, s félő, hogy a választásokig ez a hadjárat helyben is pusztító lehet. Az országos politikai hazugságokat – migránsok, Soros, Brüsszel – ráborítják a helyi ügyekre. Varga úgy látja, hogy a mai kormánynak nincs is más mondanivalója.

A választók régen átláttak a Fidesz országos hatalomgyakorlásának piszkos trükkjein – véli a képviselő –, hisz jó ideje hiába várják, hogy a kormány megoldja Debrecen problémáit.  Varga Zoltán azt nyilatkozta a helyben.hu szerkesztőjének, hogy ő országos politikusként fontosnak tartja a helyi ügyek képviseletét. Arra a felvetésre, hogy az ellenzék számára nem lesz könnyű a győzelem, - hisz a város fejlesztésére jut bőven pénz, lám a kormány épít az autó-, akkumulátor-, és műszergyárat, de lesz itt oltóanyag labort, új iskola, múzeum, s minden egyéb - Varga Zoltán erre csak azt mondja, hogy tősgyökeres, nyakas cívisként minden városba érkező fejlesztésnek örülne.

Csakhogy az ellenzék a kormánytól teljesen eltérően tervezi a város fejlesztésének irányát. A képviselő szerint nem csak azt kell nézni, hogy hány köbméter betont építenek be, esetleg milyen mértékű a gazdasági bővülés, hanem azt is, hogy ebből a helyben élők is részesülnek-e, illetve az emberek élete is kedvezően alakul-e. Példaként említi Varga, hogy hogy „felépült Orbán Viktor hibbant mániája, a 20 ezer szurkoló befogadására alkalmas Nagyerdei Stadion, ahol a mérkőzéseken egyszerre soha nincs több kétezer embernél. Miközben a sportpálya közelében ott van egy középkori állapotokat idéző, lerobbant szociális otthon, „ahová szinte csak halni járnak be az emberek”.

A fideszes városképből – a képviselő szerint – teljesen eltűnt az ember. A debreceni külvárosban vagy a „kertségekben” az ’50-es éveket idéző a hangulat, hiányoznak a normális utak, nincs vízelvezető árok, hiányos a közvilágítás, s megszámlálhatatlan számú a kátyú, s lehetne sorolni a lepusztulás jeleit.  Ezen kívül olyan alapvető szociális létesítmények hiányoznak a nagymúltú városból, amelyek egy valamire való európai településen létfontosságúak. Nem is beszélve a botrányos debreceni tömegközlekedésről, amelyet Kósa Lajos hibás, mi több, bűnös döntése miatt kormányoztak a csőd közelébe – hangsúlyozza Varga Zoltán. A Fidesz helytartói próbálják ugyan leplezni, de évente 2 milliárd forintnyi adósságkonszolidációt fizet a város annak a konzorciumnak, amely 13 éve megkapta a tömegközlekedés szervezését. Csökken a járatszám, rossz a bérletstruktúra, egyre nagyobb a káosz. Nemzetközi statisztikák igazolják, hogy a rosszul szervezett városi közlekedés miatt a debreceniek – Európa, de talán a világ élmezőnyébe tartozva – töltik a legtöbb időt dugóban.

Ami pedig a beruházásokat illeti: Varga úgy látja, hogy miközben a kormány a beruházásokba önti a pénzt, felmerül a gyanú, hogy az építkezések csak egy szűk baráti kör érdekeit szolgálják, s gyakran az a cél, hogy „minél többet lehessen lopni, Debrecenben is!” – mondja Varga Zoltán, aki úgy látja, hogy ha majd a közpénz milliárdok nem a „haverok zsebébe” vándorolnak, akkor a mainál sokkal több közérdeket szolgáló beruházás épülhetne a cívisvárosban.

Varga lehetetlennek tartja, hogy a választó ne vegye észre, hogy Kósa Lajost a parlamentben is már csak „magán-bizniszei” érdeklik. A Csiky sör népszerűsítése, a számára pénzt termelő nyugdíjas szövetkezetek patronálása, a csengeri asszony milliárdjai teljesen ráolvadtak a fejére. Pegazus botrány, Moto GP pálya, vég nélkül lehet sorolni. Miközben Kósának az lenne a kötelessége, hogy Debrecen érdekeit képviselje, akár a saját kormányával szemben is. Ehelyett évek óta botrányok tapadnak a nevéhez, pedig tényleg jelentős összeget kilobbizott a városunk fejlesztésére. „Amit hibbant főnöke, Orbán Viktor kitalál, azt ő szolgai módon végrehajtja. Ha Orbán stadiont akar, akkor azt épít, ha a debreceni multimodális központot kell háromszor-négyszer milliárdokért átterveztetni, akkor azt is zokszó nélkül megteszi” Ez városunknak hihetetlen kárt okoz.

Épp ezért gondolja Varga Zoltán, hogy Hajdú Bihar 1 számú kerülete az ellenzék számára nyerhető. Az egyesült ellenzék képes megverni Kósa Lajost, akit vitára hív az ellenzéki képviselő. Varga azt reméli, hogy a Fideszes honatya nem lesz gyáva kiállni, „ámbár Kósa füle mögött annyi vaj van, hogy saját egykori alpolgármestere is csak „Miszter 20 százaléknak” hívta. Az ifjú Kósa egyetlen camping biciklivel jött a városba, ma pedig már milliárdok felett rendelkezik.

Ennek ellenére – vagy éppen ezért - a kormányhoz közeli kutató cégek Kósa előnyéről számolnak be. Viszont Horn Gábor, a Republikon elnöke szerint ez az előny legfeljebb 4 százalékos lehet, s az elemző azt jósolta, hogy ha Kósa Lajost sikerül megbuktatni Debrecenben, akkor a Fidesz kormányt is képes megbuktatni az ország.   

Ha a cívis városban az ellenzék kerül hatalomra, akkor mindenek előtt a város közlekedési problémáit igyekeznek megoldani – szögezi le Varga Zoltán. Újra indítanák a településen a panelprogramot, tehát felújítanák a lakóházakat, s ezzel a városban hatékonyabbá tennék az energia felhasználást. Ezt tartja igazi rezsicsökkentésnek. Emellett a szociális intézmények felújítását is meg akarják oldani. Tervezik még az egészségügyi hálózat rendbetételét, mert az orvosképzéséről híres városban olyan nagy a kórházak leterhelése, hogy a modern diagnosztikai berendezéseket már nem csak a városi rendelők, de a fizetős magánkórházak sem érik el. Sürgős esetekben is majdnem három hónap kell, amíg a betegek alapvető és életmentő vizsgálatokhoz jutnak. Jellemző, hogy a tüdőszűrő állomásnak egy lepukkant Ikarus buszt alakítottak át, ami a Kenézi kórház udvarán ácsorog. Ez is az ötvenes éveket idézi.

Az ellenzék rendbe szeretnék tenni a debreceni Nemzetközi Iskola sorsát is. Az intézményben elsősorban a helyi elit milliókért taníttatja a csemetéit, pedig az intézmény közpénzből épült, és a város adófizetői százmilliókból tartják fenn. Ehhez képest a városban élő adófizetők gyerekei nem látogathatják. Varga szerint ez vérlázító, ezért sürgősen ki akarja nyitni a nemzetközi intézményt a város lakói előtt is. Ezen kívül a képviselő azt is tervezi, hogy az állam által központosított iskolákat visszaadná a helyi önkormányzatoknak. A városban nagy botrányt kavart, hogy a Debreceni Egyetem is bekerült az alapítványi rendszerbe, s a Fidesz delegáltjai uralják a nagymúlt oktatási intézményt. Az ellenzéki pártok azt tervezik, hogy az eredeti állapotot visszaállítva az egyetemet visszakapják majd a debreceniek.