Dr. Varga István

Somogy 1

 

Interjú Dr. Varga Istvánnal, a billegő kaposvári körzet ellenzéki jelöltjével

„ Azt a feladatot kaptuk, hogy járassuk le a tanár urat!”

Dr_Varga_Istvan.jpg

Az ellenzéki Dr. Varga István, Somogy 1-es számú körzetének képviselő-jelöltje pert nyert a Fidesz kaposvári polgármestere, Szita Károly ellen. Szita ugyanis megpróbálta rendelettel megtiltani, hogy Varga elhelyezze választási plakátjait a város lámpaoszlopain. A helyi és az országos választási bizottság is a tiltó döntés mellett foglalt állást, ám a Kúria úgy döntött, hogy a kormánypárti polgármesternek nem volt törvényes joga megtiltani a plakátok kihelyezését. A kaposvári választási körzet is a „billegők” közé tartozik, a Fidesz jelöltje Gelencsér Attila ugyan 12 éve képviseli a Fideszt a parlamentben. De ha az ellenzék négy éve összefog, akkor simán nyerte volna somogyi választókörzetet. A kérdés az, hogy négy év múltán az ellenzék esélyei megmaradtak-e – erről beszél Dr. Varga István a helyben.hu kérdéseire.

 

A dolog úgy kezdődött, hogy a napokban kihelyezett plakátok miatt 60 ezer forintra megbüntették. Befizette a pénzt?

Nem fizettem be, a döntést méltatlannak éreztem. De az idézett történet eleje az, hogy az ellenzéki összefogás március 9-én a helyi lámpaoszlopokra – az áramszolgáltatóval egyeztetve – kihelyezett közel ezer plakátot. Rá két napra a helyi választási bizottság, Szita Károly polgármester levelét mellékelve azt közölte: az ezerből 12 oszlop a város tulajdonát képezi. Miután a plakátok kihelyezésére nem kértem külön engedélyt, ezért darabonként 5 ezer, tehát összesen 60 ezer forint büntetést akartak bevasalni rajtam. 

Ki gondolta volna, hogy a kaposvári polgármesteri hivatal ilyen gyorsasággal is képes intézkedni. Ön ezt tudta?

Persze, hisz a lejáratásom miatt kellett ez a hír a helyi médiában, amelynek mindegyike, tehát az újság, a rádió és a televízió is a helyi önkormányzathoz van bekövetve. Az eset után folyamatosan azt harsogták, hogy az ellenzék törvénytelenséget követett el. Természetesen a helyi döntést megfellebbeztem, de az Országos Választási Bizottság is a fideszes városvezetőnek adott igazat.

Ez újabb lejáratási akcióra adott lehetőséget, mondván: még van pofája fellebbezni, ahelyett, hogy belátná a bűnét. De nem adtam fel, végére akartam járni a dolognak. A Kúriához fordultam, ahol tárgyilagos, szakszerű és főleg jogerős bírói ítélet született, amely szerint plakátjaim jogszerűen kerültek ki az oszlopokra, tehát ártatlan vagyok.

Gondolom, a fideszes médiumok nem győzték a korábbi állításokat helyesbíteni.

Ne vicceljen, soha nem tették meg!

Fideszes versenytársa, Gelencsér Attila is kapott hasonló büntetést a póznákra kifüggesztett plakátokért?

Aligha, legalábbis nem hallottam róla. Valaki javasolta is, hogy nézzem meg a kaposvári villanyoszlopokat, hogy a városi tulajdonban lévőkre is kikerült-e az ő plakátja. De ez engem már nem érdekel, hisz ez csak egy mondvacsinált ügy, annak örülök, hogy a megmaradt 60 ezerből meghívom ebédelni a helyi hajléktalanokat.

Sokkal fontosabb probléma, hogy arról szinte szó sem esik a helyi médiában, hogy volt itt 12 év, amikor a Fidesz lopott, csalt, hazudott. Elég felidézni azt a nyilvánvaló törvénysértést, hogy a kormány jelöltje a most zajló választási kampányban, laptopokat osztogatott az iskolában! Ez nyilvánvaló jogsértés, amit azonban a „pártatlan” választási bizottság azért nem ítélt el, mert a Fidesz képviselője nem ment be az iskolába, „csupán” a lépcsőn osztogatta a laptopot.

Ha már laptopot is bevetettek diákok megvesztegetésére, akkor Ön jól állhat a helyi kampányban. Ámbár állítottak még Önnek csapdát. Elindítottak Ön ellen egy másik Vargát Istvánt is a választókerületen. Ehhez mit szólt?

Van ennek az egésznek egy drámája. A versenytársamként induló Varga István régi ismerősöm, aki a jelek szerint mára meglehetősen rossz anyagi helyzetbe került; fojtogató egzisztenciális problémái miatt minden fillérre szüksége van. Ezt kihasználva tették a listára, pedig már nem is él itt, és esze ágába sincs politizálni. De hát a kényszer nagy úr!

Amikor névrokonát Varga Istvánt elindították Ön ellen, akkor kezdte megkülönböztetésül használni a doktori fokozatot?

Valamivel előtte, mert bár rég óta egyetemi oktató vagyok, s jogosult a címre, de a civil életben soha nem használtam. Viszont barátaim figyelmeztettek, hogy minden elképzelhető aljasságra fel kell készülnöm, ha a Fidesz jelöltjét le akarom győzni. Valaki felvetette, hogy a Varga István errefelé is gyakori név, akkor kezdtem el a hétköznapokban is használni a doktori címet.

A trükkök sorozata azonban még nem ért véget, egyszer azt terjesztették, hogy tíz oldalt kitéptem egy könyvből. Elképesztő. De folytathatom, nekem például biztos eszembe sem jutna, ami ellenfelemnek, hogy a zselici templomokban megjelenve próbáljam a hívek szavazatát megszerezni.  

Némileg kikelt magából, amikor azt mondta, hogy az önkormányzatokat ellehetetlenítik, megfosztják az önálló döntéstől, pedig Kaposvár fideszes terep. Ez sem segít?

Valahogy mindig kap annyit egy kormánypárti város, hogy átvészeli az ipaűzési adó elvonását, ámbár a buszmenetrendet csúnyán átalakították, s az utak minősége is vitatható. Az ellenzék kormány viszont visszaadja majd a városok jogosultságait, minden várost nagykorúsítunk! Visszaadnánk az iskolák irányításának jogát, benne a Kaposvári Egyetem önállóságát.

Egyébként a választókörzetbe tartozik 25 település, ezek a tipikus zselici községek, amelyek gazdasági lehetőségeit az dönti el, hogy milyen közel van. A kormánypártok a normális közlekedés megszervezése helyett kerékpárutak építésével próbálkoznak. Erre van pénz!  Pedig a zselici dombok között aligha járnak majd az emberek biciklivel munkába.

Zavarja, hogy kevesebb szó esik a legendás kaposvári Csiky Gergely Színházról?

A kulturális élet züllése olyan mértékű, hogy ma az egykori színészóriások helyett Nagy Feró a sztár, még Kossuth-díj is jár hozzá. Rettenetes.

Önnek egyébként előny vagy hátrány, hogy fideszes ellenfele rendre Orbán Viktorral, illetve a fél Fidesz-kormánnyal feszít a világhálón?

Az én szavazóimnak inkább azt tetszik, hogy Jordán Tamás áll mellettem egy képen, vagy Molnár Piroska, esetleg Koltai Róbert, illetve Márki-Zay Péter vagy Karácsony Gergely. Szerintem ez minőségi különbség, amit a szavazóim vissza is jeleznek. Ez erőt ad ahhoz, hogy megpróbáljam Kaposvárt újra feltenni az ország kulturális térképére.

Önt jól ismerik Kaposváron és a környéken, hisz a városban született, évtizedek óta tanít, s ennek köszönhetően nagy fölénnyel nyerte az előválasztást. Mit ígért a helyieknek?

Már diákként is gyűjtöttem ehhez tapasztalatot. Mielőtt egyetemre mentem, voltam postai kézbesítő, s ebben a minőségemben is megismertem a várost. Még ma is tudom, hogy ki merre lakik, eszembe jutnak nevek, vagy váratlanul rám köszönnek. De tanultam és tanítottam itt, voltam újságíró, alapítottam tíz újságot, közte ’89-ben az ország második független lapját, a Somogyországot, de irányítottam a rádió-, televízió szerkesztőség munkáját is. Az utóbbi húsz évben pedig egyetemi oktatóként, irodalomtörténészként dolgozom.

Akkor a rádióban, vagy televízióban biztosan kap öt percet, csak úgy, mint Márki-Zay Péter a köztelevízióban. Megtörtént?

Eddig csak lejáratni szerettek volna, de engem megszólaltatni még nem akartak. Miután több évig voltam a kaposvári egyetem kommunikációs tanszékének vezetője, ezért – nemcsak a megyében, de az országban is – ott vannak a tanítványaim szinte minden szerkesztőségben.

Akik, ha felkeresnek, akkor szégyenkezve és szemlesütve próbálnak elhatárolódni a mai sajtóviszonyoktól. Néha remegő hangon, pirulva sajnálkoznak: „az a kiadott főszerkesztői parancs az, hogy most járassuk le a tanár urat!”. Elkerekedett szemmel kérdezték az egykori tanítványaim: „ilyen esetben mi a teendő, tanár úr?”.

Mit mondhatnék nekik, erre tényleg nem készíthettem fel őket. Kitartásra buzdítom a diákjaimat, mi mást is tehetnék. Egyébként ezért lettem politikus, mert – így a pályám végén – nem tudom elviselni a gyűlölködést, a rombolást, ami az országban történik. Azt szeretném, hogy tanítványaim a valós tényeket írhassák meg, és soha ne kaphassanak már olyan utasítást, hogy a másként gondolkodókat le kell járatni.