dr. Szél Bernadett

PEST 2

 

Lesz-e Budaörsön Szél Bernadett-Menczer Tamás vita?

A túlépített agglomeráció elveszíti zöldövezeti jellegét

szel_bernadett1.jpg

Az ellenzéki előválasztást Szél Bernadett, Pest megye 2. számú választókerületének képviselőjelöltje kétharmados fölénnyel nyerte, ezekben a napokban pedig igyekszik megszerezni Budakeszi, Pilis, illetve a Budapest nyugati agglomerációjában élők bizalmát. Szél Bernadett megszüntetné a nőket hátrányosan érintő bérszakadékot, felveszi a harcot a családon belüli erőszak ellen, és helyreállítaná az önkormányzatiságot. Az Egységben Magyarországért kerületi ellenfele az a Menczer Tamás, aki államtitkárként az Orbán-kormány nemzetközi megítéléséért felel. A két jelölt március 20-án, a budaörsi televízióban nyilvános vitára kapott meghívást. Szél Bernadett biztosan ott lesz.

 

„Orbán évtizedes barátja, Putyin orosz elnök által kezdeményezett háború nemcsak emberéletek tízezreit követeli, de a forint árfolyamát is bedöntötte” – mondja Szél Bernadett a budakeszi piacon, és a választókerület valamennyi fórumán. Jó tudni, hogy a makro-közgazdaságtan összefüggései nem a képviselő, hanem a heti piacra igyekvő asszonyok kezdeményezésére került szóba. Ugyanis a bevásárlásról alaposan megpakolt szatyrokkal távozó családanyák leginkább a saját bőrükön érzik, hogy miközben a forint elértéktelenedik, az élelmiszerárak elszabadulnak. Az árusok szinte naponta cserélik az árcédulákat, leginkább a zöldség-gyümölcs, illetve a hús és a kenyér ára kúszik felfelé. A fizetések persze ennek fényében érnek egyre kevesebbet. A háziasszonyok hitetlenkedve emlegetik a kormányzat által kimutatott infláció ütemét, ami köszönőviszonyban sincs a piaci áremelkedések mértékével.

Szél Bernadett zsámbéki fórumán néhány asszony azt is szóba hozta, hogy még emlékeznek: az egykori LMP-s képviselő élesen kritizálta a keleti nyitás politikáját. Anno, a parlamenti szócsata idején azonban még nem gondolták volna, hogy Orbán közeledése Putyin elnökhöz még a zsámbéki zöldségárakat is befolyásolja majd. Nem is szólva arról, hogy az atomerőművek körüli harcokról szóló hírek, no meg a menekültáradat egésze Magyarországon mennyire fokozza a háborús félelmet. De az Európa-politika is közvetlenül befolyásolja a választók napi életét, ugyanis az útépítés – amelyre égetően szükség van már a térségben – csak uniós pénzből valósulhat meg. Kevesen tudják, hogy Völner Pál nemcsak a végrehajtók pénzéhez került közel, hanem a térségben épülő utak, az M10-es és az M100 út megépítésére félretett 350 milliárdhoz is. A Fidesz uralma alatt csak az utóbbi került szóba. Völner államtitkár – ha rajta múlik – 11 millióért épített volna egyetlen méter utat. Az égetően szükséges közutakat lassan tíz éve ígérgetik, nem csak a Fidesz, Orbán személyesen is megtette. Azt is mondhatnánk, hogy ebben az ügyben is hazudott a kormányfő. Senki ne higgye, hogy a választók mindezt elfelejtik. Az M10-es építését állandóan halasztották, miközben Szél Bernadett szerint mielőbb égetően szükség lenne rá. A rögtönzött piaci fórumon – nem csak a zsámbékin – aztán hosszasan arról folyik a szó: a képviselőnő szerint mit kéne tenni, hogy ne keveredjünk a háborúba, vagy ha nem szeretnénk elszenvedni annak következményeit.

Mindez biztosan szóba kerül majd március 20-án este, a budaörsi televízióban is, ahová az ellenzéki összefogás jelöltjeként meghívták Szél Bernadett társaságába az egykori sportriportert, Menczer Tamást, aki jelen pillanatban az Orbán-kormány nemzetközi megítélésért felel. Nincs könnyű dolga az államtitkárnak, amióta Orbán jól érzi magát a keleti despoták között, hisz azóta az unió vezetői nem szívesen állnak vele szóba. A magyar kormányfő manapság ugyan kevesebbet ágál Brüsszel ellen, de az oroszok elleni szankciók némelyikéből mondvacsinált ürüggyel kifarolt. Erről is biztosan szó lesz majd a budaörsi tévében, feltéve, ha Menczer Tamás is elmegy a vitára. Szél Bernadett mindenesetre ott lesz.

Persze a kampányrendezvényeken a háború és következményei mellett szó esik belpolitika következményeiről is. Szél Bernadett némi sajnálattal említi, hogy korábbi versenytársa, Csenger-Zalán Zsolt, aki négy éve alig 300 szavazattal előzte meg, az áprilisi „visszavágó” elől még jó időben megfutamodott, Ausztráliáig meg sem állt. A Fidesz ugyanis korábbi érdemei elismeréseként kinevezte nagykövetnek, s helyébe lépett az ifjú államtitkár, aki feladatának tekinti az újságírók szemmel tartását, mert szerinte túl sok információ szivárog ki a külügyből. A párt választási programjáról viszont elfelejtkezett a Fidesz, legfeljebb a karaktergyilkosságok menetrendjéről készült el a terv.

Egyébként Szél Bernadett személyesen is részt vett az Egységben Magyarország programjának elkészítésében, de saját kerületére vonatkozóan külön is készített munkatervet. Mégpedig közösen a választókkal. Az elképzeléseket „tea-partikon” vitatták meg. Ezek között van a bérpolitika áthangolása, az egészségügy-, és az oktatás helyzetének térségi átalakítása. Sőt, a képviselő szerint körzetét, tehát a 17 település lakóit összeköti az úgynevezett „agglomerációs” nyomás is, ugyanis a térség lakói az építkezések miatt elveszítik a zöldterületeiket. Nagy probléma, hogy az önkormányzatok kezét gúzsba kötötte a Fidesz, a kormányzat elvonta a helyi bevételek jelentős részét, de a jogköröket is megnyirbálta. Vagyis az új kormánynak az önkormányzatiságot teljesen újra kell építeni Magyarországon, hogy ott születhessen meg a döntés, ahol a legtöbb az információ.  

Szél Bernadett azért jár minden nap piacra, teaházba, s tart fórumot akár a nyílt utcán is, mert azt szeretné, ha Biatorbágy, Budaörs, Nagykovácsi, és még 14 település szavazói ne a fideszes propaganda-média nyilvánvaló hazugságaiból tájékozódjanak, hanem szembesüljenek a valósággal is. A képviselőnő naponta több száz, több ezer emberrel fog kezet, de nemcsak fórumokon, hanem a buszon, vagy a boltban is. Bármikor bárkivel szívesen szóba áll – mint mondja – nemcsak a kampány idején, hanem a „hétköznapokon” is. A kormány-média hazugságainak leleplezésében segítenek a politikus társak is, hisz a Momentum vezérkara és több ismert politikus is beszállt a kampányba.

Még a választás előtt az ellenzék igyekszik megszólítani Magyarország női szavazóit is. Azokat, akiknek elegük van abból a fideszes szerepfelfogásából, amely szerint, a nők akkor is legfeljebb politikai bábfigurák, ha a legmagasabb közjogi méltóságot viselik. Kiváló példa erre az államfőinek nemrég megválasztott Novák Katalin, aki beiktatásakor ideiglenesen kivette füléből az Orbán Viktor monogramját tartalmazó öklömnyi fülbevalót. Az ellenzék női politikusai elutasítják ezt a szerepfelfogást, s a közelmúltban külön konferencián elemezték, hogy a nők helyzete hogyan változhatna, ha az ellenzék győzne a választásokon. Az egyik legaktívabb képviselőnő, Szél Bernadett azt mondja, hogy az első feladatok egyikének tartja – mert a legtöbb nő életét közvetlenül érinti – a két nem között a „bérszakadék” csökkentését.  Ezen túl az állam feladata a családon belüli erőszak elleni küzdelem, az áldozattá válás megelőzése, illetve az áldozatok segítése. Erre külön programja van az ellenzéknek, felismerve, hogy e problémának a megoldását valósággal követeli a társadalom. Ezen kívül olyan víziót kívánnak adni a nők számára, amely egy élhetőbb, szerethetőbb világot ígér.

Arra a kérdésre, hogy hiába az illiberális uralom, de a köztársasági elnök mégiscsak nő, tehát Novák Katalinnak a ma uralkodó szellemiség ellenére marad befolyása a közéletre, Szél Bernadett azt válaszolta, hogy erre azért sincs mód, mert Magyarország ma már nem számít köztársaságnak. Novák Katalin legfeljebb a Fidesz államfője – nem a köztársaságé, és nem is a nemzeté.