Szabó Ervin

Békés 4

 

Simonka bűnügye bedöntheti a Fidesz esélyeit Békés megyében

Orosházán már meg is bukott a kormánypárt

dr_szabo_ervin.png

Csak statisztikai értelemben tekinthető billegőnek a Békés megyei 4. számú körzet, mert az ellenzéki Szabó Ervin már négy évvel ezelőtt is csak pár száz szavazattal maradt le Simonka György mögött. A fideszes képviselőt azóta súlyos bűncselekménnyel vádolja a Polt Péter vezette ügyészség. Az elemzők szerint a Simonka-ügy árnyéka négy Békés-megyei körzetben is a Fidesz bukását eredményezheti. A legnagyobb eséllyel a már említett Szabó Ervin indulhat a választásokon, ellenfele az ismeretlen Erdős Norbert.

 

„Életünk hajrájára készülünk mi is!” – igyekszik túlharsogni az országút zaját kezében a mobiljával Szabó Ervin ellenzéki jelölt, aki a kampányfinisben szinte folyamatosan rója a választókerület 27 településének utcáit. Némi veszteség ugyan, de Szabó úr egy rövid interjú kedvéért az autójával lehúzódott az út szélére. A jelölt aztán elmondja, hogy nagy fába vágta a fejszét, mert az ellenzéki üzeneteit egy külön mozgósítólevél formájában a potenciális szavazóknak elküldte. Az abban leírt programot akarja a politikus utcai fórumokon szóban kiegészíteni, ennek érdekében csak ma 13100 lépést tett meg a jelölt, pedig messze még az este.   

Szükség is van az iramra, mert hisz Orosházán is olyan fojtogató a kormányzati médiafölény, a kormánypárt már előre lefoglalta a plakáthelyeket is, a helyi újság pedig csak akkor ír az ellenzéki jelöltről, ha valamilyen hazug, karaktergyilkos hírt szeretnének közölni. „Mindez hiábavaló erőlködés, mi itt a kerületben biztosan győzni fogunk!”– mondja biztatóan Szabó Ervin, akinek felvetem, hogy Karácsony Gergely – nem tagadva közvélemény-kutató múltját – azt közölte, hogy ha az 57 billegő körzetből 49 helyen képes nyerni, akkor hatalomra kerülhet az ellenzék.  

„Orosháza térségében az emberek változást akarnak” – ez ugyan nem közvélemény-kutatás eredménye, de több, mint megérzés. Az embereknek elegük van a Fidesz 12 éves (rém)uralmából. Békés megyében azért nincs esélye a kormányzó pártnak, mert az emberek nem nyugszanak bele, hogy a Fidesz minden pénzt ellop, ami mozdítható. Ugyanis legalább az ellenzéki orgánumok megírták, hogy a jelenlegi képviselőt, Simonka Györgyöt bűnszövetkezetben elkövetett csalással és bűncselekménnyel vádolták meg. Orbán Viktor azonban nem engedte el a képviselője kezét, mert szüksége volt a kétharmados törvények megszavazásához. Viszont a Simonka-ügy még a Fidesz belső köreiben is súlyos ellentétet élezetett, a Fideszes képviselő ugyanis a fejlesztések 45 százalékát kérte vissza. Miközben a projektek zöme nem is valósult meg, marad a zsákfaluban megépített bicikliút, vagy a másfél méter magas kilátó. A pénzt ellopták, a helybeliek felzárkóztatására pedig alig költöttek, ezért aztán Orosházán ma már kormányváltó a hangulat alakult ki.

Az új fideszes képviselő-jelölt, Erdős Norbert ugyan uniós képviselő, de a politikus itthon szinte teljesen ismeretlen. Mögé a Fidesz nem képes felsorakozni, hiszen ma már egy másik gazdasági klientúra szeretne hatalomra kerülni a megyében. A kormánypárton belüli repedések azonban szétfeszíthetik az egységet, hiszen Simonka még ma is erős, és jelen is van a Fideszben, a gazdasági ereje megmaradt, kapcsolatrendszere él, hatalma töretlen. Viszont a helyben élők jól tudják, hogy a Fidesz emberének ők semmit sem köszönhetnek. Ezt tekintik az igazi bűnnek, s csak utána a lopást. Képviselősége alatt Békés megye még szegényebb lett, sokan elmenekültek a térségből, a legtöbben külföldre. Az itthon maradottak azonban jól látták, hogy Simonka György keze között hogyan tűntek el a milliárdok. Ezért nagyon elutasított politikus a régióban, de a teljes Fidesz vezérkar is, akik gyűlöletkampánnyal, az emberek egymás ellen fordításával igyekeznek leplezni a lopást.  

Ezért biztos az ellenzéki győzelemben Szabó Ervin, aki – eredetileg a Jobbik színeiben – már 2018-ban is csak néhány szavazattal maradt le Simonka mögött. A kormánypárti képviselő óriási pénzeket mozgatott, s már a legutóbbi választáson is az „életérért” küzdött. De négy éve nem volt még ellenzéki összefogás, sem ellenzéki sajtó nem létezett, s az esélyes Szabó ellen már akkor is gusztustalan lejárató kampányt indítottak. Az akkori vádakról azóta bebizonyosodott – Szabó Ervin minden pert megnyert –, hogy csupán hazug rágalom volt, de Simonka György kapott négy év egérutat.

Az Egységben Magyarországért közös jelöltje, Szabó Ervin szerint az ellenzék nem néhány kilogramm krumplival szeretné megnyerni a választást, hanem megvalósítható ígéretekkel. Normális nyugdíjakat, fizetésemelést vállalnak, tehát biztos megélhetést szeretnének teremteni az országnak ebben az elmaradott térségében is. Szabó „helyi érdekű” ígéretei közé tartozik Dél-Békés elszigeteltségének megszüntetése, ehhez mindenekelőtt utakat kell építeni. A képviselő-jelölt egy tranzit utat szeretne a határig, aminek következtében munkahelyeket tudna teremteni. Ezen kívül a mezőgazdaságban dolgozók kizsákmányolását is szeretné felszámolni.

A megyei kórház korszerűsítése létkérdés, az országban itt van a legnagyobb orvos-, vagy nővérhiány, de a gyógyító technika is hiányzik. A választókerület 27 településéből 13-ban tartósan betöltetlen a háziorvosi állás, van olyan falu, ahol 2005 óta nincs orvos. Nem véletlen tehát, hogy itt, Dél-Békésben születnek a legrosszabb életkilátásokkal az emberek.

Ha a Fidesz marad kormányon, akkor a helyzet nem változik. Ezért volt szükség az ellenzéki összefogásra. Szabó Ervin már négy éve is ezt sürgette, mert már akkor is világos volt: az ellenzéki szavazók az összefogást támogatják. „Ennek a próbája lesz április 3-a, amikor az ország leválthatja Orbán Viktort és társait” – mondja az ellenzéki Egységben Magyarországért képviselőjelöltje.