RIG LAJOS

Veszprém 3. (Tapolca-Ajka)

 

Tapolcán is dübörög a kampány!

Rig Lajos: Emberéletekkel még a fideszes urak sem szórakozhatnak!

A leginkább billegő körzetek egyike a Veszprém 3. számú, vagyis a tapolcai-ajkai választókerület. Itt a kormánypártok jelöltje – a Fidesz „nagypályás” politikusa – Navracsics Tibor, az ellenzéki pártok pedig a legutóbbi győztes, Rig Lajost támogatják a siker reményében.  A történethez hozzátartozik, hogy az egyébként Jobbik színekben induló Rig – a 2015-ös időközi választáson – néhány száz szavazattal legyőzte az addig fideszes favoritnak számító Fenyvesi Zoltánt, pedig akkor baloldali induló is gyengítette az esélyeit. Rig szerint a választást úgy lehet megnyerni, ha a jelölt helyben él, hiteles, és ígéretei számon kérhetőek.

rig_lajos.jpeg

A tapolcai-ajkai körzet képviselői helye 2022-ben az egykori uniós biztos, a Fideszt is kritizálni merészelő Navracsics Tibor és az egyesült ellenzék politikusa, a jobbikos Rig Lajos között dől majd el. A választói támogatottságot friss közvélemény-kutatás nem tükrözi, bár az ellenzéki jelölt esküszik rá, hogy ő vezet, de egyelőre csak arra lehet támaszkodni, hogy legutóbb Rig nyert, illetve a szavazók kis része régi szocialista iparváros területén él, és sokan laknak a jobbikos fellegvárban. A győzelmet korábban néhány száz szavazat döntötte el, s ezt történhet áprilisban is.

Bár a választási küzdelem rendkívüli módon kiélezett, a versengő programok nagyon hasonlítanak egymásra. A 8-as út kétsávosítása, valamint a határ felé vezető 84-es út felújítása, az ajkai kórház fertőző osztályának felújítása és bővítése – hogy csak örökzöldeket említsünk. Ezek mindkét jelölt elképzelései között szerepelnek. Az ellenzéki jelölt Rig Lajos állítja, hogy eredetileg ezek az ő elképzelései voltak, a Fidesz csak átvette, és saját ötleteként tálalta. Viszont a kormánypárti politikusok eddig csak ígérték a megvalósítását több cikluson keresztül, a felsoroltakból szinte semmit sem tudtak megoldani.  Az egyesült ellenzék képviselője állítja, hogy ő mindezt biztosan megvalósítaná. Tőle ezt számon is lehet majd kérni, hisz helyben él, itt neveli a gyerekeit, az utcán mindennap találkozik a választóival.

A felsoroltak elvégzéséhez egy ciklus – vagy mondjuk öt év– szükségeltetik, s Rig Lajos azt mondja, hogy ennyi idő neki elég is lenne a feladatok elvégzéséhez, s a következő ciklus előtt – épp úgy, mint a mostani ígéretek megfogalmazásakor – szeretne emelt fővel a választói szemébe nézni, nem úgy, mint a kormánypárti képviselők. A jelenlegi országgyűlési képviselő, Rig Lajos valóban ismert szereplője a helyi választókörzetnek, volt mentős – a járvány ideje alatt is önkéntesként dolgozik – később alpolgármester, most országgyűlési képviselő, aki bármikor az utcán is megállítható, ha valakinek egészségügyi tanácsra van szüksége.

Azt mondja, mint egészségügyi dolgozó nemcsak járvány idején lát tragédiát, de ezt megszokni soha nem lehet. Szerinte a kormány az első hullámban még jól kezelte a világjárványt, ezt Rig Lajos mentősként is látta, de a második, harmadik hullámban már érezhető volt a szakemberhiány. Képviselőként többször elmondta, hogy 17 ezer egészségügyi dolgozó hiányzik a rendszerből. Emiatt kényszerültek az egészségügyet irányítók a kórházi osztályok ideiglenes megszüntetésére, a járvány miatt az ágyak felszabadítására, s nővérek átvezénylésére. A várólisták immár kivárhatatlanok lettek, ráadásul megszüntették az egynapos sebészeti beavatkozásokat. A létszámhiány miatt folyamatosan lazították az egészségügy működésének európai feltételeit. Végül már öt betegre jutott egy asszisztens, s húsz betegre egy orvos, tehát nem tudtak mindenkit ellátni megfelelő időben, és megfelelő színvonalon. Így aztán nem csoda, ha egy kisvárosnyi, 43 ezer áldozata van a járványnak.

Ahogy az országban, úgy ebben a választási körzetben is a legégetőbb gond az egészségügyi rendszer hiányossága. Tapolcán két kórházi osztályt, a sebészetet és a belgyógyászatot szüntetett be a Fidesz. Ha sürgős ellátásra van szükség, akkor a betegeket 50 kilométeres távolságra, Veszprémbe szállítjuk – mondja Rig, aki ugyan a Fidesz egészségügyért felelős államtitkárát meggyőzte a sürgősségi osztály működésének fontosságáról, de azt később újra megszüntették. A súlyos esetek tehát ismét Veszprémbe utaznak, ezért a betegek fuvarozása miatt a mentők – néha órákra – kiesnek az életmentésből. Ezt felháborítónak tartja, s ha lehet, azonnal megváltoztatja Rig, hisz „emberéletekkel még a fideszes urak sem szórakozhatnak”! A jelölt azt is elárulja, hogy erről a képtelen helyzetről tárgyalt már Komáromi Zoltánnal, aki az ellenzék egészségügyi programját állítja össze, s kapott ígéretet a változtatásra. 

Az ellenzéki politikus, Rig a kötelező filmlátogatás helyett fontosabbnak tartja, hogy az iskolák elavult, 40 éves bútorzatát kicserélje. Ezt a problémát a kormányzat kihagyásával, „helyi szinten” akarja megoldani. Németországból és Svájcból már korábban szerzett jó minőségű, öt éves berendezéseket, amelyekkel újszerű állapotba hozhatják a helyi iskolákat és szociális intézményeket.

A Fidesz korábbi képviselőjelöltjét, Fenyvesi Zoltánt – ki tudja miért – a pártja már korábban leszedte a politikai sakktábláról, helyére állította az ex-uniós biztost, Navracsics Tibort, hogy immár „a terepen” is bizonyítsa hűségét a párthoz. Ebbe belefér, hogy időnként kritizálhatja is sajátjait, s persze ő is kap; Semjén egyenesen hazaárulással vádolta. Rig Lajos úgy gondolja, hogy ezt neki „felülről”, hivatalból engedélyezték, hogy ilyen módon manipulálhassa, megtéveszthesse a választókat. Viszont Navracsics a kampányban – s ebben ne legyen semmi kétség – kőkeményen a Fideszt fogja képviselni. Bár nem helyben él, még csak nem is a megyében. A Veszprém-Balaton 20-23 rendezvény kormánybiztosa ugyan, de az ügyeket távolról intézi. Sokan emlékeznek arra, hogy amikor Tapolcán az Elk*rtuk című filmet a helyi mozis nem akarta levetíteni, akkor Navracsics odaszólt neki. A mozis azonban a sarkára állt, és Tapolcán nem volt hajlandó a filmet bemutatni.

Arra a kérdésre, hogy a „parancsmegtagadásra” országgyűlési képviselőként maga Rig Lajos bíztatta fel a mozi működtetőjét Rig Lajos kikérte magának még a feltételezést is. „Ilyet semmilyen oldali politikus nem csinálhat”- nyilatkozza az ellenzéki helyi jelöltje, és mosolyogva hozzáteszi: még Navracsics sem nézte végig az „Elku*rtuk című filmet, tehát olyasmit próbált a népre, vagy a mozi vezetőjére erőltetni, amit ő maga sem tudott végignézni.