Márki-Zay: higgyék el, az ellenzéknek történelmi esélye van a győzelemre!

Orbánnak fogalma sincs, hogy mit kezd majd a befagyasztott benzinárral


„Ha akart volna, akkor sem utazhatott volna Orbán Viktor Kijevbe a lengyel és szlovén delegációval, mert Putyin barátjaként Ukrajnában a magyar miniszterelnök nem szívesen látott vendég!” – mondja az Egységben Magyarország miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter szerint a magyar kormányfő pávatánca a végéhez közeledik, Orbánt ma már Moszkvában sem látnák szívesen. A közelgő választásokat MZP úgy látja, hogy az ellenzék összefogása, közös programja, közös képviselői történelmi esélyt adnak Orbán Viktor leváltására.


Nem is tudom, kell gratulálnom, mert megszólalhatott a köztelevízió reggeli műsorában?

Olyan viszonyokat élünk, hogy nyugodtan gratulálhat. Harminckét évvel a rendszerváltás után kommunista típusú pártállam épült ki Magyarországon, ahol a teljes ellenzék, tehát a hat összefogni kész párt, amely 3 millió magyar embert képvisel, négy év alatt mindössze 5 percet kap a közmédiában. Abban a műsorfolyamban, amelyben órákon keresztül gyaláznak és hazudoznak rólam. Ez szégyen egész Magyarországra nézve.


Nem gondolt arra, hogy visszautasítsa a szereplés lehetőségét?

Nem, mert minden lehetőséget kihasználok, hogy hazánk legkorruptabb kormányát leválthassuk. Nem beszélve arról, hogy a közmédiát az adófizetők 130 milliárdjából tartják fenn, tehát ez nem a Fideszé, nem is Orbán Viktoré, hanem a miénk is, azoké a millióké is, akiket mi is képviselünk.


Egyébként mi lesz a többi pártvezetővel: Dobrev Klára, Kunhalmi Ágnes, Jakab Péter is kap 5-5 percet egy kora reggeli adásban, és végül Orbán Viktor is?

Nem, ugyanis a teljes ellenzéki lista kapta ezt a kora reggeli időpontra felajánlott öt percet.


Amikor legfeljebb néhány száz ember nézi a tévét?

Igen, azt hiszem a forma kedvéért Orbán Viktor is kap majd öt percet, de ő mindennap több órát is kap, hisz őt szolgálja az egész intézmény.


Mindenesetre az Ön megszólalása előtt – biztos, ami biztos -, de még utána is, ráadásul nem is öt percben, újra leadták Orbán Viktor március 15-i beszédét, amiben a Fidesz-vezér újra elmondhatta, hogy az ellenzék háborúba vinné az országot. Sajnálta, hogy nem szólhatott vissza?

Visszaszóltam, az öt perc felében azt cáfoltam, hogy Orbánon kívül senki nem akarna háborúzni, vagy harcolni a fél világgal.


Az egyik elemző szerint a rendszerváltás utáni választási kampányok egyikében sem volt olyan ordas hazugság, hogy a baloldal háborúba vinné az országot. Ezt ugyan Ön folyamatosan cáfolja, Orbán Viktor és a Fidesz újra megismétli. Ezt a helyzetet értik a választók?

A választók egy része érti, hogy Orbán hazugságokkal akar bennünket lejáratni. De vannak olyan tömegek, amelyekhez csak ez a fideszes média-hazugság jut el, s végül vannak olyan ellenzékiek, akiket ez az arcátlan hazugság elbizonytalanít. Úgy gondolják, hogy ha a kormányzati sajtó ennyit szajkózza, akkor mégiscsak lehet benne valami.


Azt már korábban jelezte, hogy azért lenne szükség jelölti vitára Orbán és Ön között, mert akkor a kormányfő nyilvánvaló hazugságai lelepleződnének.

Ez így van!

Az Ön ajánlatára azóta sem jött semmi reakció Orbántól?

Hozzám is eljutott Tordai Bence felvétele, amelyen egyértelműen közli Orbán, hogy nem lesz semmiféle vita. A kormányfő egy gyáva ember, aki továbbra is hazugsággal, Gyurcsány Ferenc főnökségével magyarázza a vita halogatását. Úgy látszik, Orbán perverz módon ragaszkodik Gyurcsány személyéhez, pedig az ellenzék vezetőjét még nem Orbán jelöli ki, megtette ezt több százezer szavazó, még tavaly októberben.


Viszont a közvélemény-kutatásokkal Orbán Viktor elégedett volt. Ön elégedett az ellenzék népszerűségével?

Egészen pontosan Orbán azt állította, hogy a Fidesz számára a csillagok soha nem álltak ilyen jól. De ez is egy hazugság, hisz józan ésszel is belátható, hogy a három, sorozatban elért „kétharmados” győzelmet két hét múlva a Fidesz akár csak meg tudná közelíthetni. Ezzel szemben az ellenzék valóban jól áll, mert olyan média- és jogszabályi környezetben álljuk a sarat, amely bennünket csak korlátoz. Nincs elég plakáthely, a választási csalásra nincs jogorvoslat. Azt gondolták, hogy a folyamatos hazug kampányaikkal, beépített embereikkel elérhetik céljukat. Ehhez képest ma az ellenzéknek történelmi esélye van arra, hogy leváltsa a Fideszt. Ugyanis megtörtént az összefogás, van már közös program és közös lista, ráadásul minden szavazókörben közös a jelöltünk. 12 év után először óriási esélye van az ellenzéknek, hogy végre leváltsa Orbán Viktort.


Mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor nem ment el Kijevbe a lengyel és a szlovén politikusok társaságában? Ön mit tett volna, ha most Ön a miniszterelnök?

Szívesen elmentem volna az ő helyében, de Orbánnak sok indoka van, hogy ne menjen el. A magyar miniszterelnököt– a Putyinhoz fűződő barátsága miatt – nemcsak Kijevben nem fogadnák szívesen, de Ljubjanában, és Varsóban sem számít kedves vendégnek. De még Moszkvában sem szerette őt Putyin. Szóval Orbán Viktor egyedül maradt, kevés olyan helyre tud utazni, ahol ne fütyülnék ki.

Nézzük az önkormányzatiságról szóló tizenkét pontját, ami a látszat ellenére legalább annyira fontos, mint az eddigi témák. Ugyanis a nagypolitika csak néha érdekli az embereket. A lakóhely érdekei azonban minden nap téma. Az el nem söpört utca, az ihatatlan ivóvíz, vagy a helyi iskola ügye néha fontosabb, mint a fokozódó nemzetközi helyzet. Ezért jelezte ma, hogy a kormányváltás után teljesen újjáépítené a hazai önkormányzatiságot?

Alapvetően a szabadságot akarjuk helyreállítani az országban, benne az önkormányzatok szabadságát és függetlenségét. A fejlődés alapja, hogy szabadon dönthessenek iskoláról, az egészségügyi intézményekről, az önkormányzat szolgáltatásairól. De ehhez vissza kell adni az önkormányzati bevételeket is, ami nélkül nincs szabadság. A támogatásokat mindig politikamentesen kell adni a települési önkormányzatoknak. Nem fordulhat elő az, hogy a korrupció ellen felszólaló polgármestereket a tolvaj párt vezére szisztematikusan bünteti.

Tizenkét pontban foglalta össze a változást. Amikor az önkormányzatok minőségi szolgáltatásról beszél, akkor mire gondol?

Minden tevékenységet lehet magas szinten végezni, csak ennek következtében juthatnak a legjobb egyetemekre a falusi kisdiákok, vagy gyógyulhatnak meg a háziorvosi ápolás révén a nagybetegek. S persze ide tartozik a köztisztaság, a városi parkrendezés, a játszóterek biztonsága, vagy a gondosan megtervezett tömegközlekedés. Ehhez pénz kell, az önkormányzatok megnyomorítását sürgősen le kell állítani!

Tudja már, hogy mennyi pénz van a kasszában, s mennyit tudna adni az önkormányzatoknak?

A Fidesz mélyen hallgat, a kassza nagyon rossz helyzetben lehet. Amiből az következik, hogy bárki is vezeti a következő kormányt, komoly gondokkal kell majd megküzdenie. Az ország történetében talán soha nem volt olyan nagy költségvetési hiány, mint amilyet a Fidesz produkált. Az eladósodottság rekord méretű, az infláció úgyszintén egyedülálló Európában. A nemzeti össztermék 8 százalékát választási költségvetés keretében szétosztotta Orbán Viktor. Viszont úgy gondolom, hogy az uniós támogatások ésszerű felhasználásával, a látványberuházások – mint a pénzügyi tárca felköltöztetése a Budai Várba, vagy újabb stadionok építése – leállításával a helyzet kezelhető.


Szóval bárki jön, nehéz dolga lesz?

Így van, ha az ellenzék alakít kormányt, akkor lesz erős forint, később euró, illetve drasztikusan leállítjuk a korrupciót. Orbán persze nem gondolkodott, és látványos intézkedésként hat hónapra befagyasztotta a hitelkamat árát, befagyasztotta a csirkefarhát árát, és persze, a benzin árát is. Ezért van benzin- hiány. A kormányfő „utánam a vízözön”-t játszik, fogalma sincs, hogy mi lesz, ha majd vissza kell állítani a piaci árakat. Ezért sem szabad rábízni az országot.


Ön például mit csinálna, ha kormányra kerülne, felemelné a benzin árát?

A kormányfő megoldása az volt, hogy az emelkedő árakat a benzinkutakra hárította, majd a nagykereskedőkre, végül literenként 20 forintig az állam is kivette a részét az áremelésről. Állami intézkedésekkel tesznek tönkre állami cégeket, ez nonszensz. Körülöttünk ennél vannak kulturáltabb megoldások, például az állam csökkenthetné, vagy átmenetileg szüneteltethetné a fogyasztási adót, ahelyett, hogy kisembereket, gazdákat, kereskedőket tenne tönkre.


Az Orbán kormány a járványra hivatkozva kurtította meg a települések önkormányzatiságát, tehát a pénzügyi önállóságot, amely az önfenntartó képesség biztosítéka. Nem lehet, hogy a járvány automatikusan visszaáll a helyhatóságok szabadsága?

Mi már négy éve alkalmazzuk azt a 12 pontot, amelyet most meghirdettünk. Ez egy nyugatos irányultságú politika, ami a Fidesz számára teljesen ismeretlen. Hozzá kell tennem, hogy felolvastam intézkedéseket a magyar Putyin, tehát Orbán receptkönyvéből is, s abban természetesen a centralizáció a legfontosabb elem. Orbánnak ugyanis esze ágában sincs elismerni a tőle független hatalmi intézményeket.

Orbán Viktor nemcsak az önkormányzatoknak nem adná vissza a szabadságot, de a sportegyesületeknek se. Az utolsó iskolának is ő szeretné kijelölni a vezetőjét, s tapasztalt tanárokat elküldi, ha azok nem elég fideszesek. Orbán egy hatalommániás, aki semmiféle függetlenséget nem tűr maga körül, tehát az a „veszély” nem fenyeget, hogy az ország szabadságát az ő érdekei elé helyezné.


Ön, illetve az ellenzék kissé megkésve előállt egy választási programmal, de vajon olvasta a Fidesz munkatervét, kampányígéreteit?

Persze, ami négy éve volt: „folytatjuk!” S ha az emberek nem ébrednek, akkor újabb négy év alatt Fidesz uralma alá kerül az egész ország; egész iparágakat privatizálnak, szállodákat, bankokat, egyetemet lopnak el. Mindent, ami még maradt. Csak remélni tudjuk, hogy ezt már nem engedik a magyarok, és a tolvajokat pedig börtönbe zárhatjuk.