MÁNDI LÁSZLÓ

Hajdú-Bihar 02 (Debrecen)

 

Debrecenben a szavazási hajlandóságon múlhat a mandátum

Pengeélen táncol az ellenzék Hajdúságban

Mándi László.jpg

A helyi problémákra jobban reagálnak a választók, ezért inkább erre helyezi a súlyt az egyik debreceni egyéni kerület ellenzéki jelöltje. Mándi László az országos program egyes elemeit szeretné „lefordítani”, például a panelfelújítást. Mindenképpen vitázna a Fidesz jelöltjével, Pósán Lászlóval.

 

Nem kell mereven szétválasztani az országos és a helyi választási programelemeket, bár a választók jobban reagálnak környezetük problémáira – foglalja össze a helyben.hu kérdésére kampánya súlyozását Mándi László (Momentum), aki az Egységben Magyarországért közös jelöltje Hajdú-Bihar 2-es egyéni választókerületében, Debrecenben. Itt négy éve minimális előnnyel, két százalékkal nyert a Fidesz az ellenzékkel szemben.

Mándi a „helyben országos” programpontok élén a zöld gondolat jegyében a tócóvölgyi beruházás megállítását említi: lakópark helyett szabadidőpark épüljön. Ebbe a gondolatkörbe tartozik a panelprogram újjáélesztése (amely minden épülettípusra kiterjed), az évente országosan százezer lakás energetikai korszerűsítésébe illeszkedve. (Terveik szerint valamennyi önrész a lakókat is terhelné, hogy érezzék a felelősséget, de a társasházak kamatmentes kölcsönt kapnának saját hányadukra.) Fontosnak tartja Mándi László a helyi vízgazdálkodási fejlesztés befejezését. És természetesen nem maradhat el a „borzalmas állapotú” utak felújításának terve sem.

Az ország legnagyobb ipari beruházása zajlik Debrecenben, elsősorban a BMW gyár építésével. Már eddig gigantikus, 150 milliárdot meghaladó támogatást ítélt oda a kormány az ipari parkra és környékére. Mándi László szerint országosan is felülvizsgálandók az efféle beruházástámogatások, így a debreceni is. Neki nincs ellenére a multik segítése, de személy szerint sokkal inkább a helyi kkv-knak kell mankót adni. Ebben stratégiaváltásra lesz szükség – mondta a politikus.

Debrecen 1998 óta megingathatatlan fideszes bástya, ezért is nevezi nehéz terepnek a rájuk váró utat Mándi. Pengeélen táncol a körzet – fogalmaz. Úgy tapasztalja, hogy mostanra komolyabb hangulati változás tapasztalható az ország második legnagyobb városában. Sokkal többen hajlandók megállni velük beszélgetni, és fejezik ki elégedetlenségüket. Úgy véli, hogy a szavazási hajlandóság mértékén fog múlni a végeredmény áprilisban.

Ellenfele, Pósán László, mondhatni öreg motoros, aki nem tartozik a legharsányabb fideszesek közé. Mándi László szerint keményeket szokott mondani, de eddig mederben tartotta stílusát. Ám afelől sincs kétsége az ellenzéki jelöltnek, hogy ha szorul a hurok, Debrecenben is messzebbre elmennek a fideszesek.

Mindenképpen szeretne helyi vitát Mándi László. S bízik abban, hogy októberi nyilatkozatának megfelelően Pósán elfogadja a felkérést.