KORÓZS LAJOS

Heves 03

Szoros verseny Hevesben

"Jobb országot akarunk, nem pedig 5 kilogramm krumplit ígérünk"

Korózs Lajos.jpg

Hatvanban és környékén is győzhet az ellenzék, hisz összefogással már négy évvel ezelőtt is megverhették volna a Fideszt. Heves megye 3. számú szavazókörzetében azonban egyelőre szoros a verseny, és a választó kerületet a „billegők” között jegyzik a közvélemény-kutatók. Az ellenzéki előválasztást nagy fölénnyel Korózs Lajos nyerte meg dél-Hevesben, de a felmérések azt jelzik, hogy a szocialista képviselő a fideszes Szabó Zsolt mögött szerepel a népszerűség listán. Szabó fejlesztési államtitkár, aki ellen bűncselekmény alapos gyanúja miatt nyomozás indult, de a politikus szabad lábon védekezik. Két éve még azt írta róla a Magyar Nemzet, hogy 4.8 millió dollárt tart egy offshore számlán. 

 

„Fidesz vagy nem Fidesz?” – ezt kell eldönteni a választóknak dél-Hevesben is, nyomatékosítja egy kampánygyűlésen Korózs Lajos. A szocialista politikus szerint Orbán vagy befejezi, amit elkezdett – tehát ellopja az egész országot – vagy a szavazók megakadályozzák ezt a történelmi bűncselekményt. Ezt kell eldönteni a választásokon. A győzelemhez az kell, hogy Heves megye mindhárom körzete az ellenzéké legyen, s ha az országban 106 mandátumból legalább 58–at megszereznek, akkor biztonsággal megalakulhat az új kormány. 
Korózs szerint az ma már kevés, hogy négy éve még a pártok összefogásával simán megverhették volna a Fidesz képviselőjét, mert a Jobbik ugyan a választókerületben is az ellenzék szerves része, de ez a körzet még a radikális párt korábbi elnöke, Sneider Tamás felségterülete területe volt. Elsősorban tehát a Jobbik szavazóit kell megnyerni, amire van remény, hisz az előválasztáson a párt az Új Világ Néppárt, tehát Pálinkás József pártja jelöltjét, Varga Ferencet támogatta. Persze, a vidéken is szaporodó kamupártok által megtévesztett választók meggyőzésére is szükség van.
Az előválasztási küzdelem az ellenzék jelöltjei számára tényleg egy baráti verseny volt. Lőcsei Lajos agrármérnökkel és Varga Ferivel terjesztettük a „nyomtasd magad” újságjait – mondja Korózs –, s közösen kezdeményezték az ellenzék népszavazást segítő aláírásgyűjtési akcióját is. Ők, hárman szó szerint veszik az együttműködést, együtt dolgoznak az előválasztás óta, az egykori „politikai ellenfelek „legutóbb Tarnaörsön rendeztek közösen egy kampánygyűlést; pedig ez nincs benne az együttműködési megállapításban, vagyis nem lett volna kötelességük.  
Korózs ellenfele a képviselőségért Szabó Zsolt fideszes fejlesztési államtitkár, aki korábban polgármester volt Hatvanban – de aztán összerúgta a port utódjával, az ugyancsak fideszes Horváth Richarddal. Ennek a viszálynak aztán a város látta a kárát, ugyanis Szabó – ahol lehetett – ártott Hatvan városának. Elmeszelte a település pályázatainak java részét, aminek következményeként a város elesett közel hat milliárd forinttól. Tudvalévő, hogy ma már csak fideszesek döntenek a pályázati pénzektől. A Fideszen belül kialakult belharc sokat árthat Szabónak, no meg a hírhedt egy milliárdos – tehát ezer milliós! – beliz-i offshore számla gyanúja is.
Ezért Szabó Zsolt inkább a kistelepülések felé vette a politizálás irányát, ahol a falvak polgármesterei – ahogy Csongrádban Lázárnak – be is hódoltak neki. Ezért a községek kapták a Hatvan által igényelt pénzeket. Korózs emlékeztet arra, hogy akár az uniós csalás elleni hivatal, tehát az Olaf, akár a Hadházy Ákos által feltárt korrupciós ügyek közepében Szabó államtitkár áll. Ma már településre lebontva látható, hogy melyik faluban hogyan vágták zsebre az uniós százmilliókat. Költöttek szükségtelen falusi kispiacokra, vagy térdig érő kilátókra. De van Hatvanban olyan kalandpark is, amelyben a múlt évben egyetlen látogató volt, két éve viszont egy sem! Viszont a kalandpark 400 millióba került, a mellette kialakított használhatatlan kerékpárút pedig további 600 millióba. Így lopja el az ország pénzét a Fidesz. 
Arra a kérdésre, hogy a pénzzel kitömött kistelepüléseken az ellenzék hogyan tudja felvenni a versenyt a Fidesszel, Korózs azt válaszolja, hogy előválasztást tartottak 38 körzetben. Ez alaposan megmozgatta a helyben élőket, még azokat is, akik korábban a kormány elvakult hívei voltak. Százával jöttek politizálni, s a jövőről érdeklődtek. Ezeket a szavazókat akarják megkeresni február 12-től, amikor elkezdődik az ajánlások gyűjtése. Mint mondja, Korózs minden körzetben ott lesz. Igyekszik mindenkit személyesen tájékoztatni – ha már a köztévé, vagy közrádió nem teszi – a Fidesz kormányzásáról, de lesz ellenzéki újság, szórólap, de szép számmal adnak fel hirdetést a közösségi médiába, vagy ahová lehet. Ugyanis érzékelik, hogy szerencsére a kistelepülésen is vannak olyan véleményvezérek, akik nem csak az állam elfogult médiájából tájékozódnak. Őket akarják elérni. 
Az ellenzék mindenekelőtt nagyobb megbecsülést ígér a helyben élőknek, ugyanis a dél-hevesi térségben annyira rossz a helyzet, hogy a képzettek már rég a Dunántúlra, vagy külföldre mentek dolgozni. A helyi falvakban pedig minden második munkavállaló ukrán, vagy román, de időnként még turbános szikek is megjelennek a községek főutcáin. Tehát a dolgozni tudó képzett munkaerő legjavát Orbánék már elüldözték a térségből! Elmentek az informatikusok, a technikusok, a hegesztők és lakatosok, de távoztak már az ápolók, vagy a takarítók, meg a hentesek is. Kimentek Németországba, vagy Ausztriába. A szocialista képviselő szerint mégse járja, hogy Magyarországon csak a fideszesek érezzék jól magukat. 
A hevesi falvak 80 ezer lakójából 20 ezernek nincs háziorvosa. A diszperzites festék ugyan jól mutat a hatvani Albert Schweitzer kórház homlokzatán, de a műtőben nincs sebész, belgyógyász, nincs fogorvos, nincs ápoló sem, továbbá a kórházaknak patikusa sincs. Fejlesztik ugyan a magánegészségügyet, miközben az öregek 70-80 ezer forintos nyugdíjból élnek. 
Azt mondja Korózs Lajos, hogy ha az ellenzék maga felé billenti a szavazókat, akkor első dolga lesz a legalacsonyabb nyugdíjak rendezése, a szükséges nyugdíjkorrekciós program már elkészült. Nem járja ugyanis, hogy a megélhetés minimuma 105 ezer, eközben az idősek- 70-80 ezerből élnek – teszi hozzá a képviselőjelölt. Ismét bevezetnék a korengedményes nyugdíjat, hogy aki elfáradt, időben nyugdíjba mehessen. A heves megyei férfiak 40 százaléka nem is éri meg a nyugdíjkorhatárt. Az ellenzék a leépített helyére új szociális ellátást ígér, illetve újraépítené a háziorvosi rendszert – magasabb bérrel, ösztöndíjjal, lakással, szervezéssel – ugyanis a legfrissebb adatok szerint Magyarországon ma 800 ezer embernek nincs háziorvosa. 
Ezen változtatni kell, mert aki súlyos beteg, az nem ér rá napokat, heteket várni az orvosra, s mi ezen változtatni is fogunk – mondja indulatosan Korózs Lajos. Ezért fogott össze az ellenzék. Mi nem 5 kilogramm krumplit ígérünk, hanem változást akarunk – mondja Korózs, aki hozzáteszi: egy jobb országot akarunk. Az ellenzék kampánystábjának többsége olyan nyomorult faluban él, ahol ugyan számít néhány kiló krumpli is, de az ellenzék alapvető változtatásokat akar, s nem pedig egyszeri étkezést akar nyújtani. Szeretnék megváltoztatni a gyerekek életét, és jobb jövőt teremteni. Ne csak a Mészáros, Lázár, Orbán gyerekeinek legyen színvonalas az oktatása, orvosi ellátása, hanem a hevesi térségében élőknek is. Hogy többre vigyék, mint a szüleik.