KERTÉSZ OTTÓ

 

Településenkénti kampányt tervez a jászsági összellenzéki jelölt

A „jászapátia” ellen küzd Kertész Ottó

Kertész Ottó fotó.jpg

Az országos és a helyi problémák összeérnek, ezért a kampány is vegyes tematikájú lesz – mondta a helyben.hu-nak Jászság 2. választókerületének egyesített ellenzéki jelöltje. Kertész Ottó településenkénti kampányra készül, miután személyesen is elege lett a jelenlegi kormányzati stílusból.

Az ország egyik legnehezebb körzeteként jellemzi területét a praktizáló állatorvos Kertész Ottó (MSZP), aki Jász-Nagykun-Szolnok 2. választókerületében száll ringbe az Egységben Magyarországért közös jelöltjeként. Ellenfele az országosan is helyi kiskirályként számon tartott Pócs János.

Kertész Ottó elmondta, hogy egy minapi döntésük értelmében nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a kampányban az országos és helyi témák, mert ezek összeérnek egymással. Ennek megfelelően akár körzete településeire lebontva fog kampányolni. Eddigi fórumain már összegyűjtötte, hol mit kellene megoldani.

A hosszú ideje állatorvosként praktizáló, egy ideig járási főállatorvosként dolgozó Kertész azután vágott bele a politizálásba, hogy elege lett abból a stílusból, ahogyan kezeli a Fidesz és a kormány az embereket, minden problémát lesöpörve az asztalról. Mióta megint kormányoznak, „minden hülyeség”, amit az ellenzék vet fel. A gazdák neki elmondják, hogy minden egészen másképp fest, mint ahogyan a kormánysajtóban látható.

Nem meglepő módon a jászberényi közös jelölt programját is az egészségügy és az oktatás vezeti. Mint Kertész mondja, az elmúlt tizenkét év centralizációja mostanra a működést gátló tényező lett, ezért az intézményeket vissza akarják adni az önkormányzatoknak. Meg kell fordítani a helyhatóságok kiherélésével elindult folyamatot is. Muszáj valahogyan fiatalokat megnyerni háziorvosoknak, mert rettentően magas a jászsági korfa is. Szeretné visszaállítani az állatorvosi ügyeleteket, ehhez állami finanszírozásra van szükség.

A térség sajátossága, hogy országos összehasonlításban igen jók a gazdasági adottságok, de kettészakadt: Alsó-Jászság lemaradt a felső fél mögött. Nincs munkaerőhiány, mégis rengeteg külföldi dolgozik arrafelé, Jászberényben háromezernél is több.

Kertész körzetében is nagy a cigányság aránya a lakosságban, és a politikus szerint minden állítással szemben 2010 óta semmi érdemi változás nem történt. Jászapáti a neuralgikus góc, személyes véleménye szerint a kisebbségi önkormányzatra semmi szükség. Nem kínál megoldást, csak külsőség és állás sokaknak. A közbiztonságon javítani kell, különösen a kistelepüléseken, mert enélkül – és jó utak nélkül – új munkahelyek sincsenek – fogalmaz.

Programja finanszírozhatóságáról Kertész Ottó elmondta, hogy bár még nincs készen az ellenzék országos terve, de ő „összeolvasás” nélkül is úgy érzi, hogy menni fog.

A kampány várható stílusáról úgy véli, hogy eleve kiszámíthatatlan, merre megy a Fidesz. Jelenleg osztogatás zajlik, de bizonyosan erősödni fog a negatív hangnem. Ebben a körzetben már elhangzott a felkérés Pócs János részére, hogy tartsanak helyi vitát, de a – például korábban Hitler-bajuszosnak látszó angyalka osztogatásával elhíresült – fideszes politikus elutasította ezt. (Azután, hogy a Fideszben azt mondták, Márki-Zay Péterrel, Gyurcsány Ferenc „beosztottjával” nem áll ki Orbán, Pócs Szekeres Imre – a korábbi szocialista képviselő – „szinkronhangjával” nem hajlandó erre.)

Négy éve öt százalékponttal nyert a Fidesz, de Kertész – mint mondja – nem indult volna el, ha nem érzi úgy, hogy meg tudja fordítani a körzetet. A fiatalokban bízik, sokan közülük véget akarnak vetni a mostani rendszernek. Az idős választók nagyon vegyes összetételűek, sokuk erősen kormánypárti, mások eddig nem szavaztak. Őket kell meggyőzni, illetve elvinni az urnákhoz. A „jászapátia” megszüntetésén áll vagy bukik a választás – mondta Kertész Ottó.